Fuji Neopan 100 Acros II (135-36)

14,90  (sis. ALV 24%)

⚠️ Tilapäisesti loppu

Ilmoita kun tuotetta on jälleen saatavana

EAN: 4547410426557 Osasto: Avainsana tuotteelle

Acrosin tarina kertoo samalla sekä filmiteollisuuden taannoisesta epätoivosta että uudesta kukoistuksen ajasta. Vielä vuosikymmen sitten tilanne näytti Fujin näkökulmasta pahalta: mustavalkofilmillä ei nähty enää tulevaisuutta ja tuotantolaitos päätettiin ajaa alas. Ennen koneiden purkamista Fuji valmisti vielä viimeisen suuren erän vanhan Acrosin emulsiota, joka pinnoitettiin leveille asetaattirullille ja syväjäädytettiin.

Tästä syväjäädytetystä erästä Fujin oli sitten tarkoitus leikata ja pakata filmiä myyntiin, kunnes kysyntä viimein hiipuisi olemattomiin. Näin ei kuitenkaan onneksi käynyt, vaan muutaman vuoden sisällä yleisön kiinnostus filmikuvaamiseen kääntyi taas nousuun. Fuji oli kuitenkin ehtinyt jo purkaa tehtaansa, ja viimeiset vanhan emulsion Acrosit leikattiin syväjäästä myyntiin alkuvuodesta 2018. Huhtikuussa 2018 Fuji tiedottikin, että Acrosin tuotanto lopetetaan eikä yhtiöllä siten olisi enää lainkaan mustavalkofilmejä valikoimassa.

Kuitenkin vain päälle vuotta myöhemmin, kesäkuussa 2019, Fuji pyörsi päätöksensä ja tiedotti tuovansa uudistetun Acrosin loppuvuodesta Japanin markkinoille. Purettuja tehtaitaan Fuji ei kuitenkaan ehtinyt rakentaa uudelleen, joten uuden Acrosin valmistaa salaperäinen brittiläinen alihankkija. Kyseessä on mitä ilmeisimmin Ilfordin emoyhtiö Harman Technology, sillä muuta filmiteollisuutta ei Iso-Britanniasta tiettävästi löydy.

Emulsion resepti on kuitenkin Fujin itsensä suunnittelema ja hyvin erikoislaatuinen, mikä näkyy muun muassa sen ainutkertaisista resiprookkiominaisuuksista. Uusikaan Acros ei nimittäin juuri lainkaan menetä valovoimaansa pitkillä, useiden minuuttien valotuksilla. Käytännössä kaikille muille filmeille resiprookkivirhe on hyvin yleinen, ja tämä koskee myös Ilfordin omia filmejä. Uutta Acrosia löytyy meiltä myös 120-koon rullafilminä.

  • Alle 120 sekunnin valotus: ei resiprookkikorjausta
  • 120-1000 sekunnin valotus: resiprookkikorjaus +½ aukkoa