Ilford

Rajaa ja järjestä tuotteita Näytetään 1 - 60 (yhteensä 88 tulosta)
Filmin koko
Filmin tyyppi
Filmin herkkyys
Rakeen tyyppi
Valmistaja
Järjestä

Ilford Photo on perinteikäs brittiläinen valmistaja, joka on perustettu jo vuonna 1879. Yhtiö tarjoaa nykymarkkinoiden laajimman valikoiman erilaisia mustavalkofilmejä, joista löytyy erinomaisia vaihtoehtoja niin kokeneille filmikonkareille kuin aloitteleville harrastajillekin. Meillä Harjun filmipuodissa on myynnissä Ilfordin filmit Suomesta postitse, eli olemme Ilfordin jälleenmyyjä. Ilford valmistaa oman tuotemerkkinsä ohella myös edullisempaa Kentmere-linjaa sekä Japanin markkinoille suunnattua Oriental Seagull -filmiä.

Ilford-nimellä filmejä markkinoi nykyään kaksi täysin eri yhtiötä: meille kaikille tutumpi brittiyhtiö Harman Technology Ltd valmistaa tavanomaiset Ilfordin ja Kentmeren mustavalkofilmit (sekä uuden Harman Phoenix 200-värifilmin) omalla tehtaallaan Ison-Britannian Mobberleyssa, kun taas saksalaisyhtiö Ilford Imaging Europe GmbH:lla ei ole omaa tehdastaan vaan se lisensoi omistaamaansa Ilfordin tuotemerkkiä Harmanin käyttöön. Lisäksi Ilford Imaging Europe GmbH tuottaa Ilfocolor-värifilmiä yhdessä saksalaisen sopimusvalmistajan InovisCoat GmbH:n kanssa, jolla puolestaan ei ole omia kuluttajatuotemerkkejään.

Ilfordin kaksi pääsarjaa: PLUS ja DELTA PROFESSIONAL

Ilfordin omalla tuotemerkillään valmistamat filmit jakautuvat kahteen pääsarjaan: PLUS-filmeihin ja DELTA PROFESSIONAL -filmeihin. Näiden sarjojen välillä ei ole oikeaa tai väärää valintaa, vaan molemmat ovat yhtä laadukkaita ja vastaavat erilaisiin kuvaustarpeisiin. Eroavaisuudet keskittyvät ennen kaikkea saatavilla oleviin nopeuksiin, valotusvaraan sekä rakeen ulkonäköön.

Ilford PLUS-filmit

Ilfordin PLUS-filmeihin kuuluvat perinteisen emulsioteknologian FP4 Plus, HP5 Plus sekä Pan F Plus. Niissä on laajempi valotusvara, joten ne ovat helpompia kuvattavia myös aloittelevalle harrastajalle. Pieni virhe valotuksessa ei vielä pilaa kuvaa, vaan filmi antaa kuvaajalle enemmän anteeksi.

Laaja valotusvara tekee PLUS-sarjan filmeistä myös erinomaisen valinnan myös push-kehitykseen: tällöin kameraan valitaan filmin nimellisnopeutta korkeampi ISO-arvo, ja filmillä voi siten kuvata tavanomaista hämärämmissä olosuhteissa. Labrassa filmiä kehitetään vastaavasti vähän pidempään, ja lopputuloksena  on oikein valotettu kuva hieman korostuneella rakeella ja kontrastilla. Kuvalaboratorio Harjussa push-kehitys kuuluu hintaan, joten meille tarvitsee vain kertoa mikä ISO-arvo kamerassa on ollut valittuna.

Ilford DELTA PROFESSIONAL -filmit

Ilfordin DELTA PROFESSIONAL -filmeihin puolestaan kuuluvat viimeisintä emulsioteknologiaa hyödyntävät Delta 100, Delta 400 ja Delta 3200. Ne ovat pienemmän valotusvaransa takia vaativampia kuvattavia, mutta niissä on toisaalta nopeuksiinsa nähden pienempi raekoko. Siten etevä kuvaaja voi saavuttaa niillä hieman terävämmän ilmeen kuviinsa.

Ilfordin erikoisfilmit: SFX 200, XP2 Super ja Ortho Plus

Kahden pääsarjansa lisäksi Ilford valmistaa myös erikoisfilmejä. SFX 200 on infrapunafilmi, joka yhdessä kameran objektiivin eteen asetettavan infrapunasuotimen kanssa luo kuviin hyvin erityislaatuisen tunnelman. XP2 Super puolestaan on mustavalkofilmi, joka kuitenkin kehitetään värifilmeille tarkoitetuissa C41-prosessissa. Se on myös ainoa filmi, jossa käytettävää ISO-herkkyyttä voi vaihdella kesken saman rullan. Ortho Plus on ortokromaattinen filmi, jota ei ole herkistetty punaisille aallonpituuksille. Se onkin erityisesti maisemakuvaajien suosiossa.