Roba Apposta 1L — riittoisa kitti mustavalkofilmien kääntökehitykseen

39,00  (sis. ALV 24%)

⚠️ Tilapäisesti loppu

Ilmoita kun tuotetta on jälleen saatavana

Kuuluisan italialaisen Bellini-tehtaan valmistama ja Branco Ottico-yhtiön jakelema Roba Apposta on jännittävä uutuustuote pimiöharrastajille. Mustavalkofilmit kehitetään nimittäin yleensä negatiiveiksi, mutta omistautuneimmat harrastajat voivat tämän kitin avulla kehittää mustavalkofilminsä vaihtoehtoisesti positiiveiksi.

Prosessi on hieman tarkempi ja monivaiheisempi verrattuna normaalin negatiivin tuottavaan mustavalkoprosessiin. Erityisen tärkeää on välttää kemioiden kontaminaatiota eli vähäisintäkään sekoittumista keskenään. Siksi perusteelliset välihuuhtelut ovat tärkeitä. Kitin valmiiden kemioiden ohella suositellaan käytettäväksi normaalia kiinnitettä, eli esimerkiksi valikoimamme Ilford Rapid Fixer 500ml.

Suositeltavia filmejä kääntökehitykseen ovat esimerkiksi Ilford Pan F Plus 50, Harjufilm Agnia 160, Adox Scala 50, Kodak Tri-X 400 ja Foma Fomapan R 100. Olennaista filmivalinnassa on riittävä kontrasti ja kirkas filmipohja.

Kehitysaika on kaikille filmeille sama tällä kitillä. Valotusta säädetään kuvausvaiheessa: yleisenä nyrkkisääntönä useimmat filmit kaipaavat aukon-kahden verran nimellisnopeuttaan enemmän valoa. Push-kehityksen yrittäminen lämpötilaa tai aikaa kasvattamalla saattaa johtaa emulsion osittaiseen sulamiseen. Myös Facebookin Filmikuvaus-ryhmään on tilaajat jonkin verran jakaneet hyödyllisiä havaintojaan.

Adoxin vastaavaan kittiin verrattuna tämä on vähintään nelinverroin kustannustehokkaampi: riittoisuus on nimittäin jopa 15-20 filmiä kinokoossa tai keskikoossa. Vaihtoehtoisesti tällä kitillä voi kääntökehittää 60 valokuvapaperia koossa 13×18. Avaamattoman pakkauksen säilyvyys on vähintään 2 vuotta, eli tälle erälle päivämäärä on DEC/2022. Tuote saatiin meillä valikoimaan joulukuussa 2020 ensimmäisenä Suomessa

Lataa englanninkieliset käyttöohjeet